Krauss Péter

Műanyagházas órák

A gyűjteményben két ilyen óra van, egyezésekkel és különbözőségekkel. A bemutatásukon túl érdemes lehet egy alaposabb összehasonlítást is megtenni, és a bizonytalanságokat részletes elemzéssel tisztázni.

Márkafelirat: Danuvia
Katalógusszám: 122
Méret: 180x130x70 mm, szerkezettok átmérője 62 mm
Sorszám a szerkezettokon: nincs
Leírás: Fekete fröccsöntött műanyag kengyelbe van billenően rögzítve a krémszínű műanyag szerkezettartó elem. A krémszínű számlapon nincs számlapkör és perckör. A számok barna festett körben vannak kivágva. A számok mögött rádiumozott festésfolt van, ami biztosítja, a számok világítását sötétben. A 12-es szám alatt van a Danuvia felirat. A MADE IN HUNGARY felirat a hatos szám alatt van. A mutatók szintén rádiumozottak.

A hátsó burkolaton a kezelőgombok jelzéseit, a működtetés irányát jelző nyilakat találjuk. Az ébresztő elzáró kar felett a STOP szó olvasható. A kezelőgombok késői Danuvia-gombok.

Márkafelirat: Junghans
Katalógusszám: 103
Méret: 180x130x70 mm, szerkezettok átmérője 62 mm
Sorszám a szerkezettokon: nincs
Leírás: Eltérés a 122-s számútól, hogy a számlapon a krémszínű alapon barna színű számkör van. a 12-es szám alatt a Junghans-csillag és benne a felirat van. Nincs MADE IN HUNGARY felirat.

A beépített óraszerkezet összessége alapján arra lehet gondolni, hogy a Danuvia műanyag házba egy MOM által készített Junghans feliratú szerkezetet illesztettek be.