Krauss Péter

Egy, az elsők közül

A Danuvia gyár egyik klasszikus ébresztőórája

Egy barátom megkért, hogy nézzem meg egy régi Danuvia órájukat, ami évtizedek óta nem működött. A kérése volt még, hogy tegyem működőképessé, és konzerváljam a jelenlegi állapotában

Megnéztem. Az óra viszonylag jó állapotban vészelte át az elmúlt, több mint hatvan évet. Az, hogy végig a lakásban volt, megóvta a beázástól, és a nagyfokú elszennyeződéstől. Szétszerelve mindjárt kiderült, hogy miért nem működött: az órát működtető rugó törött volt. Egyébként a szerkezetet por és szöszlerakódások borították.

Mivel a szerkezet bontása során látszott, hogy nagyon korai Danuvia óráról van szó, érdemesnek tartom a részletesebb bemutatásra! Vegyük sorra az elemeit:

Alsó csapágylemez

Racionális kialakítású csapágylemez, a szerkezeti furatokon kívül öt kivágott könnyítéssel, ettől a szerkezet összeszerelt állapotban is jól átlátható. A perckerék beépítve a csapágylemezbe, ugyanis a negyedes kerék a perckerék tengelyére kívülről van rásajtolva. A csapágylemezeket összetartó oszlopok az alsó csapágylemezbe vannak szilárdan beleszegecselve. Itt találjuk a mutatószerkezet váltókerekének beszegecselt tengelyét is. Szintén ide van szegecselve a középen félkaréjos lemezrugó is, ami az ébresztő mutatókereke alatt végzi a feladatát. Ezt a megoldást vette át a MOM is, amit először teljes karéjos rugóra, majd egy keskeny, csak középen lyukasztott lemezrugóra cserélt a gyártmányfejlesztés során.

Felső csapágylemez

Igényes részletmegoldásokat találunk rajta, amelyek a későbbi gyártmányfejlesztések során eltűntek. Ezen a csapágylemezen is öt könnyítést látunk, melyek az alsókkal azonos formájúak és azokkal szemben állnak. Öt menetes hüvely van beszegecselve a lemezbe. A két szélső a porvédő fedél rögzítését biztosítja. A középső három a tokozás hátsó fedelének rögzítését szolgálja. Ezek közül az egyikre rugós alátéttel van szegecselve az ébresztést elzáró kar.

A korai Danuviákra jellemző, hogy a menetes hüvelyek felső része nincs besüllyesztve.A szerkezet irányába az órarugó határoló-csapjai és a hajszálrugó-rögzítő tőke vannak rögzítve, az utóbbi kereszt alakú szerszámmal. Jellegzetes még, hogy a szabályozókulcs rugós-nyelves alátétjének a nyelve jobb oldali furatban van megakasztva.

Fogaskerekek

Az óra és az ébresztő fogaskerekei „sűrű” fogazásúak. Ezt igen könnyű felismerni, ha megszámoljuk a közkerék, másodperckerék, gátkerék, illetve az ébresztő gátkerék fogas-tengelyének fogszámát. A fogak száma a „sűrű” fogazásnál nyolc, míg a „ritka” fogazásnál hat fog. A Danuvia csak sűrű fogazású fogaskerekeket használt, míg a MOM kezdetben a sűrű, később a ritka fogazást alkalmazta.

Különösen szép technikai megoldású az óra- és az ébresztő motorkerekének kialakítása. Az áttört felületbe speciálisan sajtolt lemezrugó biztosítja a fogaskerék visszafutásának megakadályozását.

Jellemző anyagú és kialakítású az ébresztő mutatókereke. A képről is láthatóan az anyaga rézötvözet, négyküllős, ritka fogazattal készült. A mutatóigazító kerék ehhez a fogazathoz illeszkedik. Később ez a mutatókerék acélból készült küllős kivitelben, majd küllők nélkül. A MOM további gyártmányfejlesztése során az ébresztő mutatókereke nagyobb átmérőjű, és sűrűbb fogazású lett, hozzá illeszkedő, kis átmérőjű mutatóigazító kerékkel.

Ébresztő horgony a kalapáccsal

Az óra egyik legbonyolultabb alkatrésze, összetettsége és gyártástechnológiai igényessége miatt. Hat alkatrészelemből áll, ezek elkészítése és összeszerelése sokrétű feladatot jelentett a gyártás során.

Az összeszerelt szerkezeten, a csapágylemezek áttörésének köszönhetően, jól látszanak az egyes szerkezeti elemek. Jól látható, hogy racionálisan felépített, szépen kidolgozott óraszerkezettel van dolgunk. Kezdetben a MOM is ezekkel a szerkezeti elemekkel készítette óráit. A későbbi gyártmányfejlesztéssel a MOM-nál, a szerkezeti elemek egyszerűsítését az anyagtakarékosságot célozták meg.

Tokozás

Az óra tokozása minden részletében igényes. Jó minőségű anyagokból, szépen munkálták meg. A tartószerkezet acéllemez. Az első oldalába van szegecselve a számlap, ami festett alumínium lemez, a számok formái kivágva, és a számlap mögötti rész rádiumos festése biztosítja az éjszakai láthatóságot. Az ébresztő mutatója rézötvözet, ami szilárdan van rögzítve az ébresztő mutatókerekére. A kis képen látható, hogy egy hatszögletű szerszámmal szegecselték rá.

A tartószerkezet szerkezet felőli oldalán kiemeljük a szerkezettartó lábakat, amik esztergáltak, és a tartószerkezetbe vannak szilárdan szegecselve. Ezt a megoldást később a Danuviánál és a MOM-nál a tartószerkezet lemezéből felhajtott lábak váltják fel. A szerkezet felőli oldal képén jól látszanak a számlapot rögzítő szegecsek is. A három lábra a szerkezetet rögzítő-peckek rögzítik szilárdan.

A szerkezet rögzítése után először a porvédő burkolat kerül felcsavarozásra. Ezt két, hengeres-fejű csavar biztosítja. E miatt a csavarfej miatt nincs szükség a menetes hüvelyek felső részének süllyesztésére. amit a felső csapágylemeznél már láttunk.

 

A porvédő burkolat fölött van a külső burkolat, ami viszonylag vastag, krómozott acéllemez. Három, süllyesztett-fejű, csavar rögzíti a felső csapágylemez menetes hüvelyeihez.

Ezen a présszerszám gyengesége miatt a kezelőszervek piktogramja részben gyengén látszik, és nincs rajta gyártási sorszám. (A gyártási sorszám később, az alumíniumlemezből sajtolt hátsó burkolaton jelenik meg.) A külső burkolat, tisztítás és polírozás után került visszaszerelésre.

A számlapon percbeosztás van, felül a Danuvia, alul a MADE IN HUNGARY felirat olvasható.

A mutatók a klasszikus rádiumozott Danuvia mutatók, amiket a Danuvia órák többségén, valamint a MOM órák jelentős részén használtak. Az órát egy acél kengyel rögzíti billenthetően, ami két csavarral van rögzítve a fa talpazatra.

 

 

 

 

A fa talpazat három elemből van összecsavarozva, egy alsó talpból, és két oldalsó elemből. A csavarok megbontása után az derült ki, hogy az alsó talp és a két oldalsó elem valószínűleg össze is volt enyvezve, mert szétcsavarozás után sem volt szétválasztható.A fatalpon is találunk valami említésre méltót. Az acél kengyel két csavarfeje között a talpon bélyegzést látunk. Egymáson átfutó módon három betűt ismerhetünk fel: D, R, T betűket. Valószínűleg a Danuvia Részvénytársaság kezdőbetűit.

 

Érdemes szót ejtenünk. a kezelőgombokról is! Ugyanis ezek az „apró” kiegészítők fontos információkat tartalmaznak az óra kormeghatározása kapcsán. A vizsgált óra felhúzó kulcsainak menetes hüvelyén nincs beszúrás, tehát csak próbálgatással eldönthető, hogy melyik az óra motorkerék, illetve az ébresztő motorkerék felhúzója. Később beszúrás volt az óra motorkerék felhúzóján (a balmenetet szokás megjelölni), ezt követően pedig (a MOM órák mindegyikén) a jobb menetes ébresztő kerék felhúzó-kulcsán volt a beszúrás.

 

Összefoglalva: nyugodt lelkiismerettel megállapíthatjuk, hogy ez a több mint hetvenéves óra jó minőségű anyagokból, kiváló minőségű megmunkálással, igényes kivitelben készült. Az óra tisztítása és felújítása során sikerült eleget tenni a tulajdonos kérésének: az óra üzemképessé vált, és szerkezete, valamint tokozása konzerválva lett a következő, legalább harminc évre. Természetesen nem ez lesz a tulajdonos család napi időmérője, de saját és gyermekei számára sikerült megmentenie egy ma már műszaki emléknek számító időmérőt.

Dombóvár, 2012. október 1., kiegészítve: 2019. június 17.

Krauss Péter
óragyűjtő

Elérhetőségek:
7200 Dombóvár, Szent Gellért u. 1.
T.: 20/369-74-30
E-mail: