Bébi ébresztőórák

Bébi ébresztőórák

A Danuvia gyárban 1945-ben indult el a lakossági órák gyártása. Ennek előzményeiről és részleteiről egy másik írásban lehet olvasni.

Ebben a kis munkában a gyár „Bébi” fantázia nevű ébresztőóráját szeretném bemutatni.

 

Ha a névre gondolunk, valami kicsi és kedves dolgot képzelünk magunk elé, és valóban a „Bébi”, a magyar, ébresztőszerkezetet is tartalmazó órák közül a legkisebb. A tok átmérője mindössze 65 milliméter.

A színektől eltekintve hasonlónak látjuk az órákat, de sok különbséget is felfedezhetünk köztük.

Kezdjük a külső megjelenéssel, a tokozással! Az 1., 2., 3. számmal jelölt órák tokja acéllemez, a 4.-é alumínium lemez. Az 1-3-ig számozott tokok hátsó támasztó füle ponthegesztéssel van a hengeres tokhoz rögzítve, a 4. óra tokja a támasztékkal együtt van sajtolva.

 

 

Vizsgáljuk meg a számlapokat! A számlapok anyaga alumíniumlemez, erre festették fel a számkört, és a feliratokat. Az azonosságok mellett itt is találunk eltérést. Az 1. és 2. számú óránál a MADE IN HUNGARY felirat a perckör alatt olvasható. A számok kopását a számlapgyűrűk okozták az elmúlt évtizedek alatt.

A 3. és a 4. számú óránál ez a felirat a perckör fölött olvasható.

A 3. számú óra ébresztő-mutatója rövidebb a többiekénél, ez azzal magyarázható, hogy nem eredeti, már cserélve volt.

Eltérés van az óraüvegeknél is. Az 1. és a 2. órán domború üveg-üveg van. A 3. órán a számlapgyűrűvel egybeöntött műanyag óraüveg, míg a 4. óránál síküveg. A számlapgyűrűk is eltérnek. Az 1. és a 2. óra számlapgyűrűje fém, a 3.-é az előző mondatban leírt, a 4. óráé műanyag.

Eltérnek az ébresztést elzáró gombok is. Sajnos, több mint hetven év távlatából, nehéz megítélni melyik neveztető eredetinek, talán a 3. számú óráé.

 

 

 

 

 

 

A kezelőgombok végképp sokszínű képet mutatnak. Található köztük korai és későbbi Danuviás, illetve később a MOM által használt. A többféle kezelőgomb azért nem jelent gondot, mert csereszabatosak.

Ugyanígy a tokrögzítő óralábak is sokfélék. Ezek közül talán a

2. és a 3. óra tokrögzítő lábai tekinthetők eredetinek.

Ahhoz, hogy tovább vizsgálódjunk, ki kell szerelni a tokból a szerkezeteket. Itt is vizsgálhatjuk az egyezéseket, és a különbségeket. Kezdjük a szerkezettartó alaplemezzel!

Az alaplemezen hat fül van felhajtva. Ezek közül kettő menetes, amik a tokot rögzítik a menetes lábakkal, egy menetes pedig a tok rögzítése mellett az ébresztő-elzáró vezetője is egyben. A másik három fül a szerkezetet rögzíti az alaplemezre kúpos csapszegekkel.

Középen találjuk az ébresztést kiváltó kereket, ami a Danuviában még kemény sárgarézből készült. Hozzá kapcsolódik az ébresztést beállító kerék. Ezek a szerkezeti elemek mind a négy óránál azonosak.

 

 

 

 

A Danuvia gyár valamennyi órájának szerkezete sűrű fogazású, így ezeknek az óráknak a szerkezete is. Erre itt külön nem térek ki. Az ébresztést kiváltó kerék számlap felőli végére van sajtolva az ébresztő-mutató. Itt már találunk eltérést. Az 1., 2., és 3. számú óráknál az ébresztő mutatót kúpos szerszámmal sajtolták az ébresztést kiváltó kerékre, míg a 4. számú óránál hatszögletű sajtolószerszámot használtak.

Ha a szerkezetet kézbe vesszük, újabb eltéréseket találunk. Legjelentősebb eltérés az ébresztést lezáró kar rögzítése. Az 1. és a 2. óránál az ébresztést elzáró kar a csapágylemezeket összekötő oszlopra van szerelve, és kúpos csappal van határolva az elmozdulás ellen. A 3. és 4. számú óránál az alsó csapágylemezre van egy vállas szegeccsel rögzítve.

Kevésbé jelentős, de eltérő a hajszálrugó rögzítő-lemez alakja.

Az 1., és a 2., számú óránál sima téglalap alakú ez a lemez, míg a 3. és a 4. számú óránál ez kiszélesedő. Nyilván az erősebb rögzítés érdekében változott így.

A leírás és a feltárt változások arra engednek következtetni, hogy a négy óra közül kettő-kettő más gyártási ciklusban készült. A szerkezet és a domború üveg alapján az 1. és a 2. számmal jelölt órákat tartom korábbi, míg a 3. és a 4. számmal jelölt órákat későbbi gyártmánynak.

Hová tudjuk ezeknek az óráknak a korát elhelyezni? Az általam fellelt dokumentumok alapján a „Bébi” órák gyártása 1946-ban kezdődött.

A Magyar Óra-és Ékszeripar című szaklap 1947. január 23-i számának első oldalán jelent meg az alábbi hirdetés:

Természetesnek vehetjük, hogy a januárban hirdetetett órákat már az előző évben legyártották.

Erre írásos dokumentum is van: Danuvia Központi Szerszám- és Készülékgyár története 1920-1970 című kiadvány (Megjelent a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó gondozásában, Budapesten, 1971-ben) 60. oldalán egy termelési táblázaton belül összegzik az 1946. december 31-ig kiszállított órák számát. Ebben szerepel, hogy a kiszállított Bäby órák száma 108 darab volt.

Azt, hogy évekig gyártásban volt ez az óratípus az Órás és Nemesfémiparos 1948. 07. 01. számának 2. oldalán megjelent „Danuvia óragyár munkája” című cikke igazolja. Idézet a cikkből (betűhíven): „Az eddig gyártásban lévő tipusok: kisméretű ”baby” ébresztőóra, egy nagyobb méretű normál wekker, különféle házakba beépített díszórák és kétszerkezetű sakkora.”

Továbblépve a bemutatáson, csak javasolni tudom, hogy ezeket a szép és jó minőségű kis órákat minél több gyűjtemény őrizze meg értéküknek megfelelően!

Dombóvár, 2019. január 29.

Krauss Péter
magyar órák gyűjtője
E-mail: